Betäckning

 

I år 2021 VILL vi gärna att stoet är ultraljudat och gärna tagit baktprov innan ankomst . 

vill man inte detta får man göra bakt på brunsten därpå ifall stoet inte tar sig.

Stoet ska vara i brunst eller i nära anslutning till brunst när hon anländer. 

Då jag jobbar heltid med annat vill jag gärna slippa ha ston i flera veckor för att vänta in brunst. enklast är då att ha kollat upp sitt sto innan ankomst till oss. 

Då Cashmere börjar bli till åren vill jag inte han betäcker ston i onödan och veterinären kan avgöra när man bör börja betäcka.

 

Vår hingst betäcker naturligt vid hand. Vi använder inte språnglinor. Hingsten får inte "slänga sig på stona" utan allt går lugnt till. 

Alla ston bör u-ljudas innan  första betäckning.Detta för att behöva betäcka stoet så få gånger som möjligt, för att i sin tur minimera infektions- och skaderisk samt spara hingsten.Detta gör sto ägaren innan ankomst.

 

Cashmere 3000 kr i språng

Vi vill att det blir föl så gratis ombetäckning tills det tar sig ifall man tagit bakterie prov på stoet. Går också bra att byta sto i samma betäckning säsong. Byter man sto året efter får man 500 kr i rabatt.

Stoavgift 200 kr

Sto utan föl dygnsavgift  100 kr 

Sto med föl 150kr 

 

Skulle stoet föda döfött eller kasta fölet även om man vaccinerat stoet mot abortvirus får man en gratis betäckning året efter.

Vi rekommenderar att man vaccinerar stoet under dräktigheten mot abortvirus.

 


Ett sto ska vara i gott hull inför betäckningssäsongen. Det finns undersökningar som visar att ston med gott hull har betydligt högre dräktighetsprocent än ston som är magra när de anländer till hingsten.

Kolla över stoets mineral och vitamin behov.

För att öka chanserna för stoet att bli dräktigt kan man ge Betakaroten ( finns i morötter ) även E-vitamin är viktigt.

 

 
Vi ser helst att du kommer med ditt sto till oss strax innan eller precis i början av brunst. Brunstens längd kan variera från sto till sto men genomsnittlig längd är 5-6 dagar. Vanligt är att du kanske inte upptäcker brunst förrän stoet är i högbrunst, dvs redo för betäckning, så börja titta efter brunster tidigt på våren så att du kan räkna ut i förväg när hon börjar brunsta. Normalt är det ca 15 dagar från en brunst slutar till nästa börjar.

Om du har ett sto med föl så är 30-dagars brunsten mycket lämplig att betäcka på. Den infaller såklart runt 30 dagar efter fölningen.

I vårt svenska klimat brukar stoets bästa brunster infinna sej i april, maj och juni. Speciellt om stoet haft problem med dräktigheter eller aldrig varit dräktig tidigare är det lämpligt att betäcka i denna period. 

  Det är bra om stoet fällt vinterpälsen och haft åtminstone en ordentlig brunst på våren  innan hon kommer till hingsten.. Den första brunsten på året är ofta    långdragen  och inte lämplig att betäcka på.  Solljus och grönbete är gynnsamt för att få igång brunsterna på våren!

   Låt gärna stoet lägga på sig lite överhull. Det är ofta svårare att få tunna ston dräktiga - lagom är bäst!

  Låt inte ston gå ihop med hingstiga vallacker!  Vallacker renar sig inte på samma sätt som hingstar som har en regelbunden sädestömning. När en vallack betäcker ett sto,      kan stoets livmoder därför bli infekterad. Infektionen upptäcks ofta inte förrän man försöker få stoet dräktigt.

 

Vi ser helst att ditt sto är försäkrat. Ston som skall betäckas naturligt får ej ha skor bak. Ta med kopia på registreringspappret. Stoet får box hage själv eller med andra ston. Hon får kraftfoder,hö och morötter.

pepina som föl  (  tendencioso IV - Pascal - Bellini










(Lämna tom)
 
 
 
Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)